Porin seudun teollisuusperintöverkosto -hanke vaalii alueen pitkää teollista historiaa

Satakunnan Museo on aloittanut hankkeen Porin seudun teollisuusperintöverkoston perustamiseksi. Verkostoon kutsutaan mukaan alueen teollisuusyrityksiä sekä muita teollisuusperintöä ylläpitäviä yhteisöjä. Tavoitteena on luoda toimintamalli yhteistyön kehittämiseksi sekä teollisen kulttuuriperinnön siirtämiseksi tuleville sukupolville.

Teollisuusperintöä on Porin seudulla toistaiseksi hyödynnetty vain vähän. Vuosina 2020–2022 toteutetun DISCE-hankkeen (Developing inclusive and sustainable creative economies) tutkimuksen mukaan käyttämällä teollisuusperintöä tehokkaammin alue voisi erottautua edukseen. Porin seudun omaleimaisen teollisen perinnön esiintuomisella voi olla myönteisiä vaikutuksia alueen elinkeinoelämään ja elinvoimaan. Teollisuusperinnön tunnistaminen ja vaaliminen vaatii kuitenkin yhteistyötä, jossa museo ottaa nyt hankkeen myötä aktiivisen roolin.

Toivomme verkostoon mukaan monenlaisia teollisuushistoriasta kiinnostuneita toimijoita, muun muassa paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä, aktiivisia eläkeläisyhteisöjä, paikallisia yliopistoyksiköitä ja myös yksityishenkilöitä. Verkosto tulee toimimaan teollisuusperinnön parissa toimivien tahojen yhteistyöfoorumina, joka kokoontuu säännöllisesti, keskustelee ja tekee työtä teollisuusperinnön tunnistamiseksi, tallentamiseksi ja siitä huolehtimiseksi, kertoo museonjohtaja Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta.

Hanke vastaa Porin kaupungin ja myös laajemmin koko maakunnan ajankohtaisiin strategisiin tavoitteisiin. Pori ja Satakunta haluavat näyttää suuntaa teollisuuden uudistumisessa ja oivalluksissa. Tulevaisuuden Porin halutaan rakentuvan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävälle pohjalle. Porin seudun merkittävä teollinen historia nostetaan hankkeessa uudella tavalla voimavaraksi, jonka perustalle tulevaisuutta voidaan rakentaa kestävästi.

Hanketta on ollut mukana suunnittelemassa Porin kaupungin konsernipalvelut. Satakunnan Museo on saanut hankkeen toteuttamiseen Museoviraston innovatiivisten hankkeiden tukea.

Verkosto uudistaa myös Rosenlew-museota

Teollisuusperinnön hyödyntämisen halutaan olevan pysyvä osa yhteisöjen välistä yhteistyötä. Verkoston toimintamallia hahmotellaan hankkeen aikana syksyyn 2025 asti. Hankkeen lanseeraustapahtuma teollisuustoimijoille järjestetään Rosenlew-museossa joulukuun alussa.

Teollisuusperintöverkostolle järjestetään tulevan talven aikana tapaamisia, joissa perehdytään teemoittain teollisuushistorian, nykyisyyden ja tulevaisuuden eri näkökulmiin.  Osa tapahtumista tulee olemaan myös yleisölle avoimia, ja tapahtumista tiedotetaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa.

Verkoston tapaamisten pohjalta Satakunnan Museossa suunnitellaan Rosenlew-museon konseptiuudistusta. Tuleville vuosille suunnitellun uudistuksen myötä museon näyttely tulee kattamaan laajemmin Porin seudun teollisuushistoriaa, laajentaen nykyistä Rosenlew-näkökulmaa myös muihin teollisuusyrityksiin, -aloihin ja teollisuuteen liittyviin ilmiöihin.

Teollisuusperintöverkostosta kiinnostuneet tahot voivat olla yhteydessä projektisuunnittelija Petra Nikulaan.

Verkoston toiminta tulee muotoutumaan osallistujien omien tarpeiden, intressien ja resurssien mukaan, joten toivomme kiinnostuneita tahoja mukaan matalalla kynnyksellä, toivoo Nikula.

Lisätietoja: projektisuunnittelija Petra Nikula, p. 0503051724, petra.nikula@pori.fi