Viljavarastosta Rosenlew-museoksi

Porin Aittaluodon teollisuusalueen vanhin säilynyt rakennus on 1860-luvun kruununviljamakasiini. Tässä tunnelmallisessa tiilirakennuksessa, teollisuusalueen kupeessa, mutta kuitenkin vain kilometrin etäisyydellä Porin torista, sijaitsee nykyään Rosenlew-museo.

Kruununviljamakasiinin suunnitteli lääninarkkitehti G. T. Chiewitz, tuottelias ja tunnettu 1800-luvun puolivälin suunnittelija, jonka kädenjälki näkyy Porin lisäksi monen muunkin suomalaisen kaupungin asemakaavassa ja rakennuksissa.

Rakennuksen uumenissa on edelleen yksi Porin vankimmista väestönsuojista, joka valmistui tehtaiden työväelle välirauhan aikaan vuonna 1941. Kruununmakasiini on toiminut myös paperitehtaan varastona sekä Rosenlew-yhtiön autotallina.

Rakennuksen museohistoria alkoi vuonna 1984, kun yrityksen perustama, kotiseutuneuvos Olavi Koskisen kokoama tehdasmuseo avattiin kruununviljamakasiinin silloin vielä lämmittämättömissä tiloissa.

Rakennuksen myöhempi omistaja, UPM-konserni, myi sen yhdellä eurolla Porin kaupungille vuonna 2003. Suojeltu rakennus kokoelmineen siirtyi näin Satakunnan Museon hoitoon, ja tällä turvattiin rakennuksen ja kokoelmien säilyminen.

Rosenlew-museo kunnostettiin perusteellisesti museokäyttöön EU-rahoitteisessa hankkeessa, jossa yhteistyökumppaneina olivat mm. Turun yliopisto ja Svenska Kulturfonden i Björneborg. Nykyisen museon avajaisia vietettiin vuonna 2006.