Tulossa: Porin piirtäjät – Arthur Fagerholm ja Torkel Nordman

Näyttely Rosenlew-museossa 18.10.2024 – 5.10.2025

Porissa vaikutti 1900-luvun alkupuolella kaksi taitavaa rakennusten suunnittelijaa Arthur Fagerholm ja Torkel Nordman. Heidän perustamansa arkkitehtitoimiston töitä näkyy kaupungissa edelleen: mm. Mäntyluodon hotelli, Kirjurinluodon kesäravintola ja Kristallipalatsi Reposaaressa.

Rakennusmestari Fagerholm ja arkkitehti Nordman loivat yhdessä ja erikseen ison osan porilaista teollisuusarkkitehtuuria. Heidän suunnittelemiaan rakennuksia löytyy niin Aittaluodon kuin Konepajanrannankin teollisuusalueilta. Työsarkaa oli myös muualla maakunnassa, esimerkkinä Kauttuan paperitehdas, joka on arkkitehtitoimisto Fagerholm & Nordmanin ensimmäisiä töitä.

Paitsi rakennetun ympäristön luojina Fagerholm ja Nordman toimivat aktiivisesti erilaisissa toimikunnissa ja yhdistyksissä. Näistä pitkäikäisimpiä ja edelleen olemassa olevia ovat esimerkiksi BSF-pursiseura ja Porin Taide- ja taideteollisuusyhdistys.

Näyttely perehdyttää museokävijät näiden tekijöiden elämään ja tuotantoon. Esillä on runsas alkuperäisten rakennuspiirustusten ja valokuvien kavalkadi.